Лятото на Страха от Дан Симънс

30727994_1604132799636337_5341526858460349515_n

 

Нека ви разкажа да срещата си с Атмосферата.

Една късна вечер, някъде към полунощ, се прибирах към вкъщи. Вървя из пустите улици и си вдигам ципа на якето догоре, завирайки носа си вътре, в опит да се предпазя от брулещя леден вятър. Черни облаци закриват лунната светлина, в далечината се разкъсва гръмотевица. Бързам, за да се прибера преди бурията да ме настигне. Взимам завоя, отвеждайки ме от осветените главни булеварди към вените на тесните, тъмни улички. Гръмотевицата резонира в костите ми, подскачам като котка. Забързвам ход. Усещам че зад мен крачи някой друг. Изпръпвам. Понечвам да се обърна, но се спирам. Некултурно е. Вятърът духа зад мен, и носи лека воня на развалено. Бомбата в небето се детонира отново. Стъпките зад мен май се приближават… ето го завоя, след минута ще си пия чайче на дивана. Завивам. На пътя лежи паднало дърво, вероятно жертва на яростните ветрове. Пътят ми е препречен. Трябва да мина през другата улица. Ако се обърна ще се озова лице в лице с нещото зад гърба си. Стоя парализиран, и тогава…

Атмосферата те сграбчва за гърлото.

Качествената атмосфера може да направи чудеса дори за една посредствена история, през тежките й пластове може да не забележите куп недостатъци. Не че книгата, за която ще си говорим днес, страда от такива проблеми. Представете си какви кошмари един притежател на наградите „Хюго“ и „Бръм Стокър“ (цели 4 пъти) може да съживи на листа, оповаващ се на едни от най-доказаните хорър тропи и създаващ една колкото позната, толкова и плашещо изненадваща атмосфера на лятна идилия, преврънала се в смразяваща игра на живот и агонизираща смърт. Добре дошли в Елм Хейвън.

Хайде да си вдигнат ръката тези, които са чели То? От любопитство питам – този дълъг роман за група деца от малко градче, които се сблъскват с древно зло, свързано с бруталното (и расистко) минало на градчето, които трябва да подредят пъзела парче по парче преди да бъдат заклани, няма нищо общо с То. Добре де, драматизирам малко – колкото и да е популярен Кинг, далеч не е първият, използвал малко градче, древно зло, и група сополанковци като остовни съставки в историята си, но приликите между двата романа са толкова много, че повдигат веждата. Докато чарът на То се крие по-скоро в дълбоко развитата история както на Дери, така и на Пениуайс и на главните герои, романът на Дан Симънс, въпреки че не страда от липса на детайли, успява да е по-фокусиран в третирането на темата за необяснимо зло, което си няма по-добра работа от това да тероризира дванайсегодишни деца. Царевични полета, старо и зловещо училище, градски легенди, плашещо мазе: всички тези доказани елементи служат като стабилен пилон, на който не-мъртвата гренясала стриптизьорка да се върти и да ни показва ужасиите си. Който е загубил търпение някъде из хилязата и кусур страници на То, може да се запознае с Дейл, Дуейн, Майк, и другите дечурлига от Елм Хейвън, които вместо да си плюят на кеца след третия път, в който някой се опитва да им смени маслото, решават да се възползват от огромния арсенал неохранявани оръжия на родителите си, и да си решат проблема сами. Ах, Америка!

Дотук добре, но ще попитате: а ужасът? С какво тази книга ще ми достави по-силна тръпка от новините в седем, които даже са безплатни? С радост потвърждавам че Дан Симънс може да се нареди между майсторите в жанра като Кинг или Баркър. Историята изобщо не се плаши (хех) от това да напада героите си по най-бруталните начини. Не искам да спойлвам, но героите доста ще се озорят преди да разгадаят мистерията в малкото градче. Дан Симънс успява да създаде толкова живи кошмарни картини в главите ви, че имате чувството че те винаги са си били там, той просто ги е примамил вън от подсъзнанието ви, както мършата привлича лешоядите.

Лятото на Страха съдържа толкова много елементи, които изграждат тази смразяваща мозайка на ужаса, че не мога да ги изредя всичките. Това е един отличен роман на ужасите, които ще се стори колкото познат, толкова и шокиращо свеж на хорър любителя. Така че протегнете ръка и проникнете в лепкавата, хладна атмосфера на Елм Хейвън. Но внимавайте – нещо отзад може да посяга към вас.

С книгата може да се сдобиете срещу ужасяващите 28 лева от { http://iztok-zapad.eu/books/book/2118 {

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s