Играч Първи, приготви се от Ърнест Клайн

195978_b

 

Факт е популярността на на 80-тарската естетика през последно време, явно защото обществото ни съвсем се е изморило от това да създава нови неща и му е по-лесно да дубликира доказания стил на света преди появата на интернета, когато хората са били продуктивни, вместо да си пилеят времето в зяпане на Netflix и играене на WoW. Но още преди Stranger things и IT да завладеят световните екрани, през далечната 2011-та, Ърнест Клайн издава Играч Първи, приготви се: любовно писмо към своето детство и към цялата нърд-култура, превърнала мнозина четиридесетгодишни чичковци отвъд океана в социални аутсайдъри, твърде заети да подобрят  резултата си в Pac-Man за да водят социален живот.

Запознайте се с Джеймс Холидей, нещо средно между Стийв Уозниак, Линус Торвалд и Ричърд Гериът, създател на ОАЗИС – виртуална игра, толкова комплексна и дълбока, че за мнозина се превръща в алтернатива за реалния им живот. Клайн ни представя едно пост-апокалиптично бъдеще, което може да не е от най-изпипаните, но рефлектира редица от днешните проблеми на синята ни топка, докарани до логичните си крайности. В този депресиращ свят на мизерия, глад и насилие живее Уейд Уилсън – тийнейджър, сирак, луд фен на оседемдесетте. Уейд има една цел в живота – да спечели състезанието на Джеймс Холидей, като намери скритата от него тайна някъде из безкрайността на ОАЗИС симулацията.

Миналият абзац започна със споменаването на три имена – ако си чешете главите, чудейки се кои са те (ако просто имате пърхот тогава няма страшно), тогава лошо – тази книга ще се накара да се чувствате като моделка, отворила наръчник за ремонтиране на двигатели с вътрешно горене. Историята, сюжетът, загадките и шегите се базират на поп-културни феномени до степентта, до която действията на катаджия се базират на това колко иска да ви вземе 20 лева. Първата една трета от книгата се заема главно от дълги обяснения на всеки причудвил елемент на света и на ОАЗИС-а, като например служителите на злата корпорация IOI, или това как работи образователната им система. В друга книга най-вероятно бих се отегчил от тези обяснения и бих й писал минус, но тук дългите абзаци звучат повече като нещо излязло от страниците на гайд за дънджън мастъри от Д&Д. Всичко е обяснено в детайли, познати на всеки нърд, изчел десетки форумни постове за това как да свали някой рейд-бос в Wow. А за непросветениете в света на видео игрите, те служат като помощник и навигатор за този заплетен и чужд свят.

В основата си, романът се доближава до така наречените “scavenger hunt“, и много ми напомни за роман на Дан Браун, минус тъпите конспирации. За да достигне до тайната на Холидей и баснословна сума пари, Уейд трябва да открие три ключа и да премина през три предизвикателства, вдъхновени от гейминг- и поп-културата. Междувременно му се налага да се укрива от деспотичната корпорация IOI, която иска да го елиминара и да намери тайната, като така ще получи пълен контрол над симулацията и върху света като цяло.

Книгата няма да ви отвори третото око, както истински стойностната фантастика на Кларк или Азимов, но не това е целта й. Подобно на комунизма, много малко от днешните деца знаят или се интересуват от видео-игрите от детството на Клайн. Аркадните автомати са антики, днешните игри вече имат повече от три цвята. Времето минава и нещата се променят. Именно затова са ни нужни книги като Играч Първи, приготви се!: хартиени паметници на едни уж дребни, но изключително вдъхновяващи произведения на поп-културата, отгледали и оформили мисленето и вкусовете на не едно поколение.

{Може да се сдобиете с книгата от сайта на Хермес: https://hermesbooks.com/igrach-p-rvi-prigotvi-se.html  }

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s