Кеф в Аритмитична Прогресия! Революция с аритмия на Йордан Свеженов, ревю

19138333._UY475_SS475_

 

“АРИТМИЯ – загуба на нормалния сърдечен ритъм, като ирегулярност на сърдечните съкращения.”

– Гугъл, 2019

      Споделям тази дефиниция (чиято достоверност е непоклатима, понеже я намерих в интернет), защото Революция с аритмия на Йордан Свеженов предизвика точно такива ефекти върху кръвоснабдителния ми орган. Забравете за Гейм аф тронс и Отместителите! Тук ви чака една толкова мащабна и просторна история, пропота с толкова силни емоции, че ще накарат Тор да си продаде чука за скрап, а Джордж Р. Р. Мартин да сведе глава и да си поръча Курс по творческо писане проведен от авторите на Сиела.

Слави може да е лицето на „Шоуто на Слави“, но може би по-съществената причина за продължителния успех на шоуто са неговите сценаристи, от които досега най-изявен като писател беше Иво Сиромахов. Острата социална гротеска и щурият, чисто български хумор са налице при него. Това, което липсва от манджата на романа-шедьовър, е завладяващият сюжет. И тук влиза неговият колега, Йордан Свеженов.

Ако потърсите книгата в Гугъл, ще намерите кратък трейлър, резюмиращ заплетените като крайници в трамвая сюжетни линии на книгата, с които тя жонглира майсторски. Не само че е един от малкото трейлъри на книги в родната ни издателска сфера, но и пасва идеално на книга, която би се чувствала също толкова добре и под формата на сериал на Netflix, а защо не и на Нова Телевизия!

Трима луднали старци, решили да върнат живота в обезлюденото си село посредством пламенна революция. Афганистанци, замесени в незаконни активности. Двама приятели, които се оказват загубени сред магистралите на Европа, и единствената им опция да се приберат в България са уменията на тумба красиви роми от Кричим. Две много различни момичета, които се борят с капана на трафика на хора. Една отвлечена рускиня, и една паникьосана дъщеря. Това са само част от колоритните персонажи, които ще ви забавляват в романа. Всеки един от тях е дяволски добре изпипан – дори и за войникът от военновъздушните сили, който се появява само на две странички, узнаваме, че обича да цъка судоку на работа.

Такова внимание върху царете, върху пешките, и върху шеметните им лупинги върху шахматната дъска, може да доведе само до една дяволски завладяваща партия шах, в която противникът ви ще е всеки и всичко, което ви пречи да стигнете до последната страница. Ако търсите същото удоволствие, с което се пльосвате пред телевизора за да изгледате новия сезон на любим сериал, ще го намерите в Революция с аритмия, обещавам!

Единственото нещо, за което мога да се заяждам по отношение на труда на г-н Свеженов, е една роднинска връзка, разкрита при кулминацията на романа, която няма много логика зад себе си и ми се струва вкарана в романа за да добави по още някой нюанс на двама от героите, които донякъде си бяха окей и без него. Ако още слабости фигурират в романа, то трябва да съм ги пропуснал в бясното си препускане през страниците му, както шофьор на автобус, закъсняващ с графика, изпуска чакащите го на спирката хора.

      Революция с аритмия си има всичко – и убийствени герои, и заплетен сюжет, и напрежение, и интрига, и сексапил, и руски командоси, и баничарки, и надрусани на кокаин дядовци, не, не се шегувам. Няма да ви губя повече от времето, а ви оставям ЛИНК към сайта на издателя – какво да направите по-нататък, се сетете сами.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s