ТОП И ДРОБ КНИГИ НА 2020

Добре, да побързаме, че и двамата искаме да свършим с 2020 възможно най-бързо. Ето ги най-добрите и най-лошите книги, които прочетох през годината, които не получиха самостоятелно ревю – така че сега ще ги наблъскам заедно, като деца в сиропиталище. 

ТОП 5
Германия, Мръсна Приказка
от Виктор Пасков

Не бях сигурен в коя категория да сложа Германия, Мръсна Приказка. В топа ли, заради острата социална проза на г-н Пасков, описваща документално живота в Източна Германия през соца, или в дроба, защото ме депресира брутално?

Студът, мизерията, страхът и безнадежността в ГДР оживяват пред нас, докато следим разбиването на илюзиите на главния герой за славния запад. Ако г-н Пасков е искал да ни шокира със своят образ на Германия, мисията е успешна, затова моля да ме извините, отивам да благодаря на майка ми че не ме е родила трийсет години по-рано.

ДРОБ 5
У Майкини от Иво Сиромахов

Бас ловя че У Майкини се е озовала в повече ръце тази година от антибактериалните гелове, така че какво аз или вие мислим за нея няма голямо значение.

И въпреки това, амбициозното томче от Сиромахов можеше да направи много повече с клиширания, но забавен каст от селяни, но вместо това избира да повтаря една и съща тъпа шега, като писателската кариера на Papi Hans, затворена между две огледала. Ако втората част успее да завърже интересен сюжет, може да се получи нещо страхотно – краят на У Майкини направи тласък в тази посока, но Сиромахов ще трябва да се потруди повече, ако иска да остави задоволена жадната си аудитория.

ТОП 4
18% Сиво
от Захари Карабашлиев

Да, отне ми толкова време да осъзная че имало и друга книга с цифра и “сиво” в заглавието, която си заслужава прочита. Историята на Зак и Стела е колкото забавна, толкова и трагична – един емигрантски наратив, в който мнозина ще се припознаят, преплетен с шеметно приключение  през Щатите, което ще ви забавлява много повече от поредния постен трилър от купчината книги по 5 лева.

ДРОБ 4
Doctor Who: Scratchman
от Том Бейкър

Знам че и на вас не ви пука за Doctor Who, но все пак трябваше да прочета поне една от стотината книги за него – беше едно от изискванията за получаване на уседнал статут в Англия. Опасенията ми се потвърдиха – спрял хумор, детински сюжет, и никакво желание да продължавам напред. Нещо като Шоуто на Николаос Цитиридис. Никога повече.

ТОП 3
Watchmen
от Алън Мур

Watchmen е филм на Марвел. Това е филм, в който супергероите са объркани, емоционални и разгонени, и се опитват да разплетат мистериозно убийство и световен заговор, докато се чудят как да отслабнат след коледните празници. Това е и една от най-зрелите, брутални и задълбочени истории, на които сте попадали. Също така е писана преди 35 години, десетилетия преди киното да я настигне. Така че не се чудете, а ходете да пилите на Artline във фейса да издадат Watchmen и V for Vendetta най-сетне.

ДРОБ 3
Little Sister Death
от Уилиъм Гай

Авторът на Little Sister Death оцелява в адските джунгли на Виетнамската война, след което работи като дърводелец и бояджия, докато на 57 години негови разкази не се появяват в печат. За около 10 години издава шест книги, а три незавършени идват след смъртта му. Little Sister Death е от вторите – клиширана история за призраци, която въпреки недостатъците успя да ми влезе под кожата и да ми донесе кошмари. 

Тя никога няма да види превод и едва ли някой от вас ще прочете, но това е ок – притомня, че на света има безброй книги, и всеки сам си реди собствено герданче от тях, както аборигените редят отрязани уши.

ТОП 2
Отвътре
от Радослав Парушев

В годината, която ще бъде запомнена с толкова добро, колкото и кариерата на Боби Михайлов, не ни трябва повече негативизъм, но въпреки това реших да препрочета Отвътре – роман, безстрашно критикуващ апатията ни към безнаказаните далавери и злини, прояли основата на обществото ни. С болезнената си сатира, Отвътре напомня на Иво Сиромахов, ако вместо със Слави, работеше с Карбовски, и като дете бил обарван от потен чичко. 

Отвътре остава роман с много поуки, скрити под черния му шлифер, чакащ възможността да го разтвори и да разкрие тайните си.

ДРОБ 2
Армада
от Ърнест Клайн


Армада е толкова голяма боза, че я четох с мазна баничка в ръка. Ако сте на дванайсет или се надървяте когато разпознаете поп-културен рефърънс, то Армада може да ви забавлява няколко часа, докато ви се свали торента с новия сезон на Mandalorian. За останалите – или пробвайте Играч Първи, Приготви Се, или се наслаждавайте на живота, необременени от това да помните кои герои са на Марвел и кой на Нова.

ТОП 1
Сянката на Вятъра
от Карлос Руис Сафон

Какво очаквате да чуете? Ако вече сте се докосвали до творчеството на Сифон (добре де, не се сдържах), не ви интересува какво ще кажа. Ако не сте, ще кажа само едно:

Вие, читатели, сте късметлии. Може да не ходите на почивка на Дубай и на Малдивите, да нямате уникален талант, да не чукате модели и да не ядете автентично суши, но мама му стара, можете да четете! Напук на всички тенденции че младите не четат и че всички сме прости и не се интересуваме от литература, ти и аз все още сме читатели. И като такива, имаме достъп до книги като Сянката на Вятъра, които са едно удоволствие като отлежалото вино или летния морски бриз, едно удоволствие, което се крие под носовете на всички богаташи, връзкари, “звезди” и напудрени педалчета, но което те са твърде прости да вкусят и оценят. Така че прочетете Сянката на Вятъра, драги читатели. Заслужили сте го.

ДРОБ 1
Отвъд Спайдъруик
от Холи Блек и Тони Ди Терлизи

Обожавах поредицата Хрониките на Спайдъруик като хлапе, и от време на време я препрочитам, за да си припомня времената, когато умеех да мисля за нещо друго освен за пари и момичета. С годините все ми убягваше продължението на поредицата – Отвъд Спайдъруик, но тази година най-сетне се добрах до трите “нови” книги, и вече знам! Мразя ги. Ужасни са. Искам си старата поредица. Искам си детското спокойствие и безгрижие, искам си приятелите, искам си семейната Коледа с тлеещата камина, искам да не се чудя как най-достойно да прекарам празниците в компанията на бутилка ром и замразена пица.


  Весела Коледа! 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s