Дракус пролет-лято 2021 и Зовът на Лъвкрафт ревю

Ако искате да разгърнете направен с любов сборник с разкази от модерни български автори, изборът ви се свежда до серията Пощенска Кутия за Приказки на Гери Турийска и списание Дракус на Явор Цанев.

И докато въпросът кой издател има по-лъскава и красива коса остава доста спорен, този кой работи с по-кадърни автори е очевиден. Затова мисля, че е крайно време да разгледаме част от предложенията на Gaiana.

Въпреки своя книжен формат и обем от 150 страници, Дракус пролет-лято 2021 е списание, което блести с пъстра палитра от жанрова литература от родни автори, плюс някои бонуси като разкази от Джордж Оруел и Алеко Константинов.

Жанрово, ужасите са на дневен ред, с Далечна Звезда, която е ударна доза космически ужас в дребно американско градче, Тя е Жената – приятен психологически портрет на сериен убиец и Лимбо, която разказва за вътрешната борба с демоните. Имаме и твърдо сварен сай-фай, като Взлом и +Безкрайност, които биха паснали във всеки сборник на библиотека Галактика. Откъсът от романа Змейова Песен ще зарадва всеки фентъзи фен, а Как се Казваш е приятно мрачен урбън фентъзи разказ. За десерт имаме малко поезия в превод на Явор Цанев, както и страхотния му разказ “А” и “А”.  В резюме – приятна колекция за фенове на жанра, които търсят нещо родно, качествено и различно.

Освен Дракус, Явор Цанев и компания организират конкурси с разкази, вдъхновени от култови писатели. Сборници с отличените разкази вече зарадваха феновете на Стивън Кинг, Рей Бредбъри, Робърт Шекли, Едгар Алан По и Брам Стокър. След следния разговор:

реших да направя компромис и да си взема Зовът на Лъвкрафт. Бащата на космическия ужас ни вдига косите с идеята, че ние сме прашинки в безкрайния космос, където дебнат пипалата на всяващи лудост божества. Но в по-близък план, творчеството му засяга герои, които се мислят за много умни, но често се оплитат в древни пророчества и се озовават на зловещи места, където едва ли ще попаднат в компанията на бутилка гроздова и група изгубени украински компаньонки.

Имено тази мрачна и тягостна хорър атмосфера търсех в сборника и не останах разочарован: В сянката на Лефъртс Корнърс, Дявола от “Вайълет Роуз” и Докторите са чист лъвкрафтски ужас. Най-големи изненади пък бяха Историята на Ерих Цан (супер разказ за сделка с дявола), Пратеникът (който ме изпрати по българските земи тогава, когато римляни са бродили по тях) и Просто Бизнес (най-великият comic relief разказ, писан някога). В сборника присъстват и много истории за пазители на древни тайни, както и някои малко по-креативни отрочета на космическия ужас, които също са супер, но не са моят вкус Лъв-крафт бира.

Затварям и двата сборника успокоен, че в България все още има кадърни писатели – трябва само да знаете къде да ги намерите. В повечето случаи, тук: https://gaiana-books.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s