Двадесет хиляди левги под водата от Жул Верн – ревю

Януари е времето, в което морският бриз и палавите вълни са далечен блян. Остава ни само да търсим спасение в литературата. Това ни води до класиката Двайсет хиляди левги под водата и красивото ново издание от enthusiast, което въвежда много поправки в стария превод на Константин Константинов и добавя липсващо и непревеждано досега съдържание. За съжаление липсват картинките от изданието на Народна младеж, така че оставям на вас да си изберете издание.

Историята ни запознава с естественика (каквото и да значи това) професор Аронакс, неговия покорен слуга Консей (чиято единствена роля е да класифицира видовете риби, все едно преговаря за изпитване по биология) и суровия ловец на китове Нед Ланд. Докато преследват огромен кит, тримата попадат в плен на подводницата Наутилус. Така започва тяхното грандиозно приключение в компанията на мистериозния Капитан Немо. Пригответе се за подводни разходки, битка с огромни октоподи и кашалоти, изследване на угаснал вулкан, експедиция до Южния полюс, нападение от туземци, тежки купони на слънчака, посещения на потънали кораби, и какво ли още не. И докато Наутилус бодро кръстосва океаните, пасажерите му започват да разбират, че всичко не е толкова просто, колкото изглежда, и че капитан Немо крие своя опасна тайна.

20 хиляди левги под водата е приключенски роман. Въпреки че Верн се смята за “бащата на научната фантастика”, романът е далеч от въображението на Азимов и Дик – не очаквайте делфини да се стрелят с бластери. Фантастичните елементи се изчерпват с някои инжинерни екстри на подводницата, водолазни костюми и умението на екипажа да оцелее месеци, без да е виждал жена. Това е един забавен полет на въображението от време, когато корабоплаването е било в центъра на световната икономика и комуникации. Личи си любовта на Верн към морето – с огромна страст той описва как точно работи подводницата, кои морета и заливи посещава, и какво прави всеки един уред. Личи и неприятният му навик да изпълва цели страници с описания на риби и медузи – в резултат, гугъл историята ми заприлича на списъка за пазаруване на гладна котка.

Измежду морските авантюри, романът ще ви предложи много храна за размисъл за отмъщението, изолацията, науката, икономиката и други вечни теми, за които уводът на Александър Попов услужливо ще ви разкаже. Така че защо не се зарадвате някой морски ентусиаст или не се потопите (ба-дум-ц) сами в това приключение, докато чакате да отворят курортите в Гърция?

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s